Thursday, July 14, 2011

Sinijõe hooldekeskusele on kaks vastast

June 3rd, 2011
9.-23. maini toimus Sinijõe hooldekeskuse detailplaneeringu avalik väljapanek. Täna toimus Sindi linnamajas vastuväidete arutelu.
Aleksander Kask ja Mihkel Raju kuulavad Margit Kõrtsi selgitusi detailplaneeringu kohta
Vastuväited esitasid Pikk 60 elanik Mihkel Raju ja Kooli 2B elanik Aleksander Kask, kellest esimene on ühtlasi Sindi Linnavalitsuse liige ja teine Sindi Linnavolikogu esimees.
Arutelu käigus pidi Arhitektuuribüroo Margit Kõrts OÜ arhitekt Margit Kõrts selgitama väitlejatele, et antud juhul pole tegemist projekti, vaid planeeringu aruteluga. Nende mõisteliselt oluliselt erinevate menetluste selgitamise järel loobus Mihkel Raju kahest varem esitatud vastuväitest. Muuhulgas huvitus Mihkel Raju arendaja rahalisest võimekusest. Siiski jäi ta kahe esimese vastuväite juurde. Kõigepealt leidis väitleja, et puudub hinnang kavandatava asutuse ja hoone sobivuse kohta Sindi kesklinna miljööväärtuslikus piirkonnas.
Sindi Linnavalitsuse maakorraldaja Natalia Akerberg juhtis mõlema väitleja tähelepanu vastavaid dokumente sisaldavale kaustale, millega tutvumine annab küsijatele ammendavad vastused. Need dokumendid on olnud juba ligemale pool aastat kättesaadavad ja nendega võis tutvuda ka detailplaneeringu tutvustamise perioodil. Kohapeal selgus, et nii Mihkel Raju kui ka Aleksander Kask polnud eelnevalt vajaliku teabe omandamiseks neid kasutanud, ega olnud üldsegi teadlik niisuguste materjalide olemasolust. Hoone sobivuse kohta on teinud uurimusliku selgitava töö Anni Nool Anne Strati Projektibüroost. Mihkel Raju polnud teadlik ka sellest, et Sindi Linnavalitsus on oma toetuse hooldekodu rajamiseks andnud juba 2009. aasta septembris ja nõudis firma Domino OI OÜ esindajailt vastavat kirjalikku dokumenti.
Heidi Vellendi kinnitusel pole muuseumis mingit müra kuulda
Teisena jäi Mihkel Raju endiselt oma vastuväite juurde selles, et puudub hinnang kõrvalasuva tööstuspiirkonna võimalikest mõjudest ja sobivusest vanurite suhtes. Domino juhatuse liige Reimo Pool ei olnud taolise lähenemisviisiga rahul. Läheduses asuvates suurtes paneelmajades elavad erinevas eas inimesed, keda linnavalitsus peaks samuti kaitsma Mihkel Raju poolt kardetavate mõjurite võimaliku tekke eest tulevikus. Vanurite elu häirivate peamiste mõjuritena nimetas ta müra, haisu ja töötamist kolmes vahetuses, mida praegu ei ole. Nimetatud mõjurite olematust kinnitasid lähedal elav Jaan Muri ja Sindi Muuseumi juhataja Heidi Vellend. Reimo Pool ütles, et pole võimalik praegu uurida seda, mida pole ja tulevikus peaks linnavalitsus suutma ära hoida elukeskkonda halvendavad mõjutegurid.
Veel tõi Mihkel Raju näite Vändrast, kus olevat hooldekodu viidud keskusest väljapoole seepärast, et vanureid olevat mõnitatud ja loobitud kividega. Ta kartis, et sama asi võib ka Sindis korduda.
Reimo Pool tutvustab kohalike valimiste eelset keskerakonna ajalehte, mida Aleksander Kask omaks ei soovi võtta ja ütleb, et enne valimisi võib rääkida mida iganes
Aleksander Kask kinnitas, et Sindile on vaja hooldekodu, aga mitte nii suures mahus ja mitte selles asupaigas. Reimo Pool luges seepeale 2009. aastal ilmunud Keskerakonna ajalehest Muutuste Aeg Sindis Kaire Kanguri poolt kirjutatud artiklit „Aeg on Sindit muuta“, mille päises on tekst: „Elu Sindis on ilus. Aga niipea kui puutume kokku mõne raskema murega, hakkab pea pöörlema.“ Selles kirjutab Kaire Kangur, et peaaegu kolmveerand Sindi elanikest on vanurid. „Kui vanainimene haigestub, miks peaksime oma Sindi eakaid saatma näiteks Vändra või Pärnu-Jaagupi hooldekodudesse? Miks ei võiks Sindis olla oma hooldekodu“. Ta paneb ette, et see koht võiks olla näiteks endine kutsekool, millest täna räägitaksegi.
Alguses vaidles Aleksander Kask vastu, et loetud tekst ei saa olla Keskerakonna lehes ja Muutuste Aeg Sindis polevatki tema partei väljaanne. Hiljem ta siiski tunnistas selle lehe omaks, kuid lisas, et enne valimisi võib igaüks rääkida mida tahab.
Margit Kõrts tutvustab linnavalitsuse liikmele linnavalitsuses vabalt kättesaadavaid dokumente, millest Mihkel Raju kuuleb esimest korda
Aleksander Kask leidis, et hooldekodu peab asuma kusagil linna äärealal, sest vanurid käivad liiga palju jalutamas. „See on ikkagi linnapark,“ rõhutas volikogu esimees, kelle arvates pole nii suur eakate inimeste kontsentratsioon ühes piirkonnas tervitatav. Poodi tuleb minna üle liiklustiheda Pärnu maantee, mis on neile väga ohtlik. Reimo Pool leidis vastupidiselt, et eakad peavadki keskuse piirkonnas saama elada, et klubilised tegevused, raamatukogu, seltsimaja ja muu seesugune oleks võimalikult käepärast. Kohalviibinud Merle Rallmann leidis, et mööda väljaarendatavat valgustatud kallasrada saavad eakad inimesed jalutada ilma maanteed ületamata väga kaugele lauluväljakule ja kuni uue kalmistuni ning sealt veel edasigi. Teisele poole jääb seltsimaja.
Reimo Pool soovis tutvustada ka hooldekodu optimaalse suuruse majanduslikku põhjendatust arvude keeles, mille vastu Aleksander Kask huvi üles ei näidanud. Ta ütles, et pole selleks aega ega tahtmist ja jääb oma seisukohtade juurde, ilma ühtegi väitlust arendavat argumenti esitamata.
Järgnevalt vaadatakse vastuväidete põhjendatus läbi Pärnu Maavalitsuses, kus antakse hinnang nende mõttekusele.

No comments:

Post a Comment