Thursday, July 14, 2011

Sinijõe hooldekeskus

May 29th, 2011

Pärnu mnt 26 hoone ehituse algust lubav asjaajamine võiks arendajate arvates toimuda kiiremini
Sinijõe hooldekeskus on Sindis, Pärnu mnt 26 hoone kohale kavandatav vanurite kodu. Domino OI OÜ juhatuse liige Piret Pool ütles, et ametlikult registreeritud nimevalikul sai kaalukeeleks Marko Šorini tehtud uurimus Sindi linna nimevahetuseks pakutud erinevatest variantidest. Ajalehest Sindi Sõnumid loetud nimekujund hakkas omanikele sedavõrd meeldima, et otsustatigi tulevasele kodule panna nimeks Sinijõe hooldekeskus.
Kuna esialgsete kavade kohaselt lootsid Domino juhatuse liikmed Piret ja Reimo Pool ehitusega alustada juba käesoleva aasta kevadel, siis püüdsin saada hetkeseisu kohta lähemat selgust.
Reimo Pool nimetas peamise ehituse alguse venimise põhjusena bürokraatiat, millest Sindi Linnavalitsus hoiab eeskujuliku täpsusega kinni ja liigub juriidiliselt korrektsel teosammul edasi. Selleks, et vajalike kooskõlastuste käiku natukenegi kiirendada, otsustas Domino võtta linnaga sõlmitud lepingu Sindi Linnavalitsuse poolsed kohustused enda kanda. Tegemist on detailplaneeringu koostamise ning rahastamise kohta käiva lepinguga, mis sõlmiti linnavalitsuse ja Domino vahel 2010. aasta 24. septembril.
Selguse mõttes olgu esitatud linnavalitsuse poolsete kohustuste loetelu, mille täitmisel Domino vabatahtlikult oma abikäe ulatas: tellima projekteerijalt detailplaneeringu koostamise ja kooskõlastama detailplaneeringu projekti seaduses ettenähtud viisil (Päästeamet, Muinsuskaitseamet, Tervisekaitseamet, Maa-amet, OÜ Jaotusvõrk, OÜ Sindi Vesi, OÜ Tarbegaas ning Elion AS).

Piret Pooli sõnul on Sindi Linnavalitsuse loal tänavatelt kogutud pinnas veetud ilma omanikuga kooskõlastamata kinnistu territooriumile, mis lubati poolteist kuud tagasi kahe nädala jooksul ära koristada. Nüüd on lubadusest möödas kaks kuud.
Käesoleval kuul jõuti asjaajamises sinnamaale, et ajavahemikul 9.-23. maini toimus detailplaneeringu avalik väljapanek ja tähtaegselt esitati kaks vastuväidet. Ühe vastuväite koostas Sindi Linnavalitsuse liige Mihkel Raju. 19. mail koostatud kirjas on ta vastu detailplaneeringu kinnitamisele seni kuni puudub selgus neljas küsimuses. Kõigepealt väidab Mihkel Raju, nagu poleks olemas hinnangut antud mahuga hoonekompleksi sobivuse kohta Sindi kesklinna miljööväärtuslikus piirkonnas. Reimo Pool ei saa taolisest küsimuse püstitusest aru, sest muinsuskaitse on oma heakskiitva hinnangu andnud, mis ei tohiks linnavalitsuse liikmele olla teadmata.
Teisena leiab väitleja, et puudub hinnang kõrvalasuva tööstuspiirkonna võimalikest mõjudest
vanuritele. Mõjuritena nimetatakse müra, haisu, töötamist kolmes vahetuses jne. Reimo Pooli sõnul on selle kõigega arvestatud juhuks, kui midagi taolist läheduses asuvas ettevõttes peaks hakkama juhtuma. Kuigi praegu midagi sellist pole täheldatud, on ikkagi projekteerimisel arvestatud ennetavate meetmetega ja ehitatakse nii müratõkke vahesein kui ka kolmekordse klaasiga aknad.
Samas avaldasid juhatuse liikmed imetlust, et linnavalitsuse liige kardab tulevikus tööstuse halvendava mõju suurenemist Sindi kesklinnale, kus asuvad suured korterelamud. Kõikjal teistes linnades püütakse tootmist linna südamest kaugemale viia või tööstuse halba mõju keskkonnale vähendada. Sindis on nägemus Domino ütluste põhjal risti vastupidine ja justnagu prognoositakse ettekavatsetult piirkonna elukvaliteedi halvendamist, pealegi asuvad mitmel pool mujal taolised hooldekodud just kesklinna piirkondades.
Järgnevalt tunneb Mihkel Raju muret, kuidas leiab lahenduse hoone teenindamine sel juhul. kui planeeringu alla jäävat kõrvalkrunti ei ole võimalik arendajal riigilt osta. Seejuures tunneb küsija millegipärast huvi sellegi vastu, kas arendaja müüb kinnistu mõnele teisele või osutub hind potensiaalsele ostjale mittesobivaks. Küsimuse viimase poole osas on Domino juhatus hämmeldunud, et linnavolikogu liige tunneb arenduse käigus huvi selle vastu, millised oleksid tulevikus võimalikud ostu-müügi tehingud. Omanike seisukohalt on äriprojekti ebaõnnestumine nende endi risk, mis ei saa praegusel juhul puudutada kedagi kõrvalseisjaist. Samas kinnitas Reimo Pool, et Maaamet on kooskõlastanud detailplaneeringu projekti. Uue detailplaneeringu tulemusena muutuvad ka naaberkrundi piirid, millega saab Sindi Muuseum kuuri tagust maad juurde kuni elektrikapini. Väljapoole Domino huvipiirkonda jääva mõõdistuse kulud võinuks kanda Sindi linn, kuid omanik oli taas valmis vastutulekuks ja tasub ka temasse mitte puutuvad kulutused.
Neljas küsimus puudutab hädaolukorda. Suurimate ohtudena näeb Mihkel Raju tulekahju puhkemist ja maavärina võimalikkust ning tunneb muret, kuidas neil juhtudel lahendatakse vanurite päästmine kolmekordsest hoonest. Reimo Pool usub, et Päästeamet on siiski selles küsimuses linnavalitsuse liikme hinnangust kompetentsem, kui julges anda projektile kooskõlastuse.

"Väljaspool maja omavolitseb linnavalitsus, hoones sees laamendavad noorukid," osundab Piret Pool lõhutud aknale.
20. mail esitas linnavalitsusele oma seisukohad ka Sindi Linnavolikogu esimees Aleksander Kask, kes tõstatas esimese küsimusena hooldekeskuse vajalikkuse ja andis samas enda küsimusele ka jaatava vastuse. Samas seadis ta kahtluse alla väljapakutava mahu suuruse ja soovis pigem ühekordset maja. Hoone mahtu kommenteeris Reimo Pool 10. mail toimunud seminaril „Hooldekodu, hooldusravide hetkeseis, arengud“ kuuldud seisukohaga, millest kõneles maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Epp Klooster. Hooldekodu peab normaalse funktsioneerimise seisukohalt olema vähemalt 60 kohaga. Sinijõe hooldekodusse on projekteeritud 76 kohta, millele lisandub 20 õendus-hooldus kohta. Varem kavandatud kohtade arvu vähendamise arvelt tahetakse suurendada ühiskasutuses olevate pindade suurust.
Aleksander Kask väljendas kahtlust ka hoone sobivuse osas antud piirkonnas.
Sotsiaalkomisjon on hooldekodule oma toetuse andnud. Eelmise aasta 5. mail sotsiaalkomisjoni ees esinenud linnavalitsuse sotsiaalnõunik Viktooria Hrabrova ütles Reimo Pooli sõnul, et praegu Sindist ühtegi hoolekodusse mineku sooviavaldust pole ja uue hoone valmides ei hakka Sindi neid inimesi kodulinna tagasi tooma. Samas on siiski olemas Sindi Linnavalitsuse toetuskiri, mis koostati 2009. aasta septembris.
Järgmine detailplaneeringu avalik arutelu toimub käesoleva nädala reedel, 3. juunil, algusega kell 13.00 abilinnapea Marko Šorini töökabinetis. Volikogu istung peetakse juba 16. juunil ja Domino omanikud pole kindlad, kas uute vastuväidete esitamise korral jõuab planeering volikogule kinnitamiseks. Juhul, kui seda ei kinnitata, võib toiming edasi nihkuda septembrisse, sest volikogu on tavaliselt juulis ja augustis puhanud, muretsevad arendajad. Seega võiks ehitusloale loota septembri lõpus või oktoobri alguses. Ehituse alustamine sügisel või talveperioodil muudab ehituse maksumust oluliselt kallimaks. Lähiajal võib hakata ka investorite kannatus katkema, kuna raha on deponeeritud ja sellisel viisil see mingit kasumit ei tooda

No comments:

Post a Comment